Jan Willem Breukink melkt sinds april in de nieuwe melkstal, in de eveneens gloednieuwe ligboxenstal die hij bouwde nadat zijn bedrijf moest wijken voor het project ‘Ruimte voor de Rivier’.

Gekozen toepassing

  • Global 90i Zij-aan-Zij melkstal

Hoge aan- en afvoersnelheid

Breukink nam driekwart jaar de tijd om de juiste beslissing te maken voor de melkstal. Hij koos bewust voor de Global 90i vanwege de hoge aan- en afvoersnelheid. “Het hekwerk klapt omhoog weg en de koeien lopen vanuit de melkstand direct rechtdoor weg. Daardoor kun je snel melken, zeker omdat het opdrijfhek automatisch wordt bediend”, vertelt Breukink.

Ruimte en overzicht
Ruimte voor de koe en overzicht tijdens het melken waren de andere doorslaggevende factoren. “Het gewicht van de koe bepaalt in hoeverre het hek voor de koe opschuift. Hierdoor heeft iedere koe 20 centimeter vrije bewegingsruimte. Dat werkt echt goed.” Het overzicht tijdens het melken door de conisch gevormde melkstal bevalt hem eveneens uitstekend.


“Het melken gaat snel, zeker omdat het opdrijfhek automatisch wordt bediend.”

Aangenaam melken
De ingebruikname ging boven verwachting, “De koeien waren er snel aan gewend. Na een paar dagen molk ik al alleen. Niets dan lof ook over onze dealer, Farmonie. Er waren wel een paar kleine dingetjes, maar die werden snel opgelost.” Breukink vertelt enthousiast over de nieuwe snufjes die het melken zeer aangenaam maken. Ieder melkstel heeft een eigen ledspot verlichting, de speaker meldt afwijkingen in de melkgift en dumpmelk wordt met een speciaal systeem afgevoerd. Het uitwendig reinigen van de melkstal gebeurt met regenwater. Doordat hier geen kalk in zit blijft de melkstal blinken.

Het celgetal en kiemgetal zijn beiden flink gedaald sinds hij in de nieuwe stal melkt. “We zaten met het kiemgetal op 10-11, en nu op 7. De melkproductie is nu nog lastig te zeggen omdat we ook naar een nieuwe locatie zijn overgegaan, dat zorgde voor best veel stress.”

FFW-_z6f3269-bedrijfsreportage-LR-232

Onze werkwijze

Als melkveehouder zoek je een betrouwbare partner die kennis en ervaring heeft op het gebied van mekwinning, stalinrichting, koelen, voertechniek en meer. Een partij die betrouwbaar is, 24/7 voor je klaar staat én de melkveehouderij kent als geen ander. Als Farmonie FarmTech zijn wij de partner die je zoekt. 

Lees meer over ons
FFW-_z6f3194-bedrijfsreportage-LR-199.jpg

Onze specialisten

Dankzij ons team van zo’n 50 medewerkers staan wij garant voor service en kwaliteit. Dit in combinatie met het dealerschap van o.a. GEA en Royal de Boer bieden wij een totaalpakket voor de moderne melkveehouder.

Lees meer over team
FFW-_z6f2777-bedrijfsreportage-LR-83

Concepten

Als melkveehouder zet je voor de voortgang van je bedrijf soms grote en soms kleine stappen. Denk hierbij aan een renovatie, een uitbreiding of het automatiseren van je melkveebedrijf. Voor welke stap jij ook staat, wij adviseren je graag en kunnen het realiseren.

Lees meer over concepten