Ruim 9 jaar geleden werd bij Frans van de Lagemaat één van de eerste GEA melkrobots geplaatst. De MIone melkrobot was vooruitstrevend en zorgde voor veel arbeidsverlichting. Sindsdien volgden er veel ontwikkelingen op het gebied van automatisch melken. De melkrobots zijn steeds geavanceerder en efficiënter geworden. 

Gekozen toepassingen

  • GEA DairyRobot R9500

Frans van de Lagemaat stond voor de keuze hoe hij zijn melkveebedrijf voort wilde zetten. Zonder een opvolger voor zijn bedrijf in het verschiet waren er diverse mogelijkheden. Stoppen was voor hem geen optie, een vermindering in het aantal koeien wel. Dat gaf ook de mogelijkheid om van twee MIone melkrobots naar één  DairyRobot R9500. Wij waren benieuwd naar hoe deze keuze tot stand kwam, hoe het melken met de nieuwste GEA melkrobot bevalt en hoe de verbouwing is verlopen.

Als we de stal binnenstappen is het duidelijk dat er rust is in de stal. De koeien staan er tevreden bij en een aantal komen nieuwsgierig kijken. Het nieuwste type Monobox wordt goed benut door de koeien. Er staan een aantal koeien geduldig te wachten in de wachtruimte terwijl één melkkoe zich door de melkrobot laat bedienen.

De eerste vraag die we aan Frans stellen is hoe het tot nu toe gaat, zonder aarzelen antwoord hij al wijzend naar de melkrobot: ‘’Goed! Ik wil hem niet meer omruilen!’’ Frans is een boer in hart en nieren, waarbij je duidelijk de liefde voor het melkveebedrijf terug ziet. Hij hoopt nog zo’n 10 jaar te kunnen ‘’boeren’’ en ging op zoek naar de manier hoe hij die 10 jaar wil invullen. De MIone melkrobots waren intensief gebruikt en om klaar te zijn voor de toekomst wilde Frans op de nieuwste stand melken. Frans: ‘’Ik ben teruggegaan in het aantal melkkoeien, de fosfaatrechten heb ik verkocht en ik heb nu nog 55 melkkoeien. Dat aantal is kinderspel voor de Dairyrobot, de nieuwste melkrobot van GEA.’’ Frans had ook de keuze om het multisysteem MIone terug te brengen naar één melkrobot. De MIone is juist geschikt als multisysteem en daarom is er gekozen voor de GEA melkrobot. De melkrobot past volledig bij de wensen van Frans: ‘’Ik melk nu een aantal weken met de Monobox en merk al duidelijk verschil. Het onderhangen gaat heel snel! De Monobox sluit de koeien binnen 50 seconden aan, de MIone deed hier langer over. Dat heeft ook tot gevolg dat de koeien de melk makkelijker laten schieten, ze ervaren minder stress.’’

De keuze voor een melkrobot van GEA was snel gemaakt: ‘’Ik heb nog wel naar andere merken gekeken, maar ik was tevreden over GEA en als ik voor een ander merk zou kiezen betekende dat, dat de stal helemaal anders ingericht moest worden. Ik ben ook gewend dat er bij de GEA melkrobot een melkput zit, dan kan je behandelen in de box. Dat heeft geen enkel ander systeem en ik zou dat echt missen als ik dat niet meer had.’’

Toen de keuze voor de GEA melkrobot was gemaakt was het kijken hoe deze zo efficiënt mogelijk geplaatst kon worden. ‘’De MIone melkrobot werd op een tijdelijke plek gezet, zo konden de koeien gemolken blijven worden. Vervolgens konden alle aanpassingen gedaan worden voor de nieuwe melkrobot. In drie weken tijd was alles klaar en kon ik gaan melken met de Monobox. Dat was door Schipper Farm Tech goed geregeld. De koeien waren snel gewend, ze moesten heel even wennen aan de nieuwe robot en met name de nieuwe geur denk ik. Ik zie nu al dat er een stijgende lijn zit in de melkproductie en dat het melken veel sneller gaat dus ik ben dik tevreden.’’

FFW-_z6f3269-bedrijfsreportage-LR-232

Onze werkwijze

Als melkveehouder zoek je een betrouwbare partner die kennis en ervaring heeft op het gebied van mekwinning, stalinrichting, koelen, voertechniek en meer. Een partij die betrouwbaar is, 24/7 voor je klaar staat én de melkveehouderij kent als geen ander. Als Farmonie FarmTech zijn wij de partner die je zoekt. 

Lees meer over ons
FFW-_z6f3194-bedrijfsreportage-LR-199.jpg

Onze specialisten

Dankzij ons team van zo’n 50 medewerkers staan wij garant voor service en kwaliteit. Dit in combinatie met het dealerschap van o.a. GEA en Royal de Boer bieden wij een totaalpakket voor de moderne melkveehouder.

Lees meer over team
FFW-_z6f2777-bedrijfsreportage-LR-83

Concepten

Als melkveehouder zet je voor de voortgang van je bedrijf soms grote en soms kleine stappen. Denk hierbij aan een renovatie, een uitbreiding of het automatiseren van je melkveebedrijf. Voor welke stap jij ook staat, wij adviseren je graag en kunnen het realiseren.

Lees meer over concepten