Zoektocht naar de juiste melkrobot

Als je melkmachine na 20 jaar echt op is, hoe vind je dan een goede opvolger? Voor menig melkveehouder is dat een flinke zoektocht. Edwin, Lucienne en Luc Rotink hebben deze zoektocht grondig doorlopen voor hun melkveebedrijf. Vrijwel alle merken zijn de revue gepasseerd en met als resultaat een overduidelijke keuze voor de GEA DairyRobot R9500. Luc: ‘’De verschillen per merk zijn aanzienlijk, we hebben voor GEA gekozen vanwege het totale plaatje. Het klopt helemaal van efficiënt watergebruik tot de vorm van de box!’’

Gekozen toepassing

  • GEA DairyRobot R9500

Melkrobot of melkmachine?

Dat er een melkrobot zou komen bij maatschap Rotink stond niet direct vast, maar al snel bleek het een logische keuze: ‘’De huidige melkmachine was na 20 jaar echt versleten. Niet alleen de melkmachine zelf, maar ook het beton, leidingwerk, enzovoort. Dit moest allemaal vervangen worden, waardoor de aanschaf van een melkrobot niet veel duurder uitviel dan wanneer we een gloednieuwe melkmachine met alle toebehoren moesten aanschaffen. Zodoende zijn we de zoektocht naar een melkrobot gestart.’’

Grondige zoektocht naar het passende merk

Die zoektocht verliep langs vrijwel alle merken die er op het gebied van melkrobots bestaan: ‘’We zijn naar de de vakbeurs in Hardenberg geweest, hebben vertegenwoordigers over de vloer gehad én zijn bij andere melkveehouders gaan kijken. Allemaal mooie machines, maar de GEA DairyRobot sprong er uit:

  • De arm is heel compact waardoor de koe hem niet kan raken
  • De box is heel open en uitnodigend voor koeien
  • Alles is goed doorgerekend waardoor de cijfers qua stroomverbruik en melkkwaliteit duidelijk zijn
  • Alles gebeurt in één beker wat de uiergezondheid ten goede komt

Verschil nu al merkbaar

Ondertussen zijn de twee GEA DairyRobots op hun tijdelijke plek gezet zodat de oude melkmachine kan worden gesloopt. De omschakeling is goed verlopen opstart is achter de rug en de eerste verschillen zijn al merkbaar: ‘’De opstart ging boven verwachting, de koeien waren al een beetje gewend aan de melkrobots dankzij het voeren van brokken enkele dagen voor het echt melken. Nu zijn we een week verder en vinden veel koeien hun weg al naar de melkrobots, een enkeling heeft nog hulp nodig. Het verschil dat ik nu al merk is dat de tijdsdruk van je dag af is. Gisteren moest er een koe kalveren en dat ging zwaar. Je hebt dan echt de tijd om erbij te zijn, zonder dat je aan het melken hoeft te denken. Dat is heel prettig!’’

Laatste fase

De komende periode zal in het teken staan van slopen en opbouwen. Met als doel om straks de GEA melkrobots op hun definitieve plek te zetten. We wensen maatschap Rotink succes bij de verbouwing en zien ernaar uit om straks de melkrobots op de definitieve plek te monteren.

FFW-_z6f3269-bedrijfsreportage-LR-232

Onze werkwijze

Als melkveehouder zoek je een betrouwbare partner die kennis en ervaring heeft op het gebied van mekwinning, stalinrichting, koelen, voertechniek en meer. Een partij die betrouwbaar is, 24/7 voor je klaar staat én de melkveehouderij kent als geen ander. Als Farmonie FarmTech zijn wij de partner die je zoekt. 

Lees meer over ons
FFW-_z6f3194-bedrijfsreportage-LR-199.jpg

Onze specialisten

Dankzij ons team van zo’n 50 medewerkers staan wij garant voor service en kwaliteit. Dit in combinatie met het dealerschap van o.a. GEA en Royal de Boer bieden wij een totaalpakket voor de moderne melkveehouder.

Lees meer over team
FFW-_z6f2777-bedrijfsreportage-LR-83

Concepten

Als melkveehouder zet je voor de voortgang van je bedrijf soms grote en soms kleine stappen. Denk hierbij aan een renovatie, een uitbreiding of het automatiseren van je melkveebedrijf. Voor welke stap jij ook staat, wij adviseren je graag en kunnen het realiseren.

Lees meer over concepten