Hoe verhuis je een melkstal tussen 2 melkingen?

Familie Willemsen

Op het melkveebedrijf van de familie Willemsen in Huissen heeft een flinke verandering plaatsgevonden. De 175 koeien zijn verhuisd naar een nieuwe ligboxenstal. Maar dat niet alleen, ook de bestaande SwingOver 2×20 melkstal is overgeplaatst naar de nieuwe stal en dat was een uitdagende klus!

Wat bijzonder is aan deze nieuwe ligboxenstal met dichtevloer, is dat er voor de inrichting zoveel mogelijk al gebruikte materialen zijn benut. Dat geldt dus ook voor de bestaande SwingOver 2×20 melkstal.

Uniek project

 • Nieuwbouw
 • Veel gebruikte materialen 
 • Verhuizen van de melkstal in 1 dag
 • Uitbreiding melkstal 

Nieuwbouw & Uitbreiding

Geslaagde verhuizing

Om een melkstal snel en vakkundig te verplaatsen is een goede voorbereiding van groot belang. Om deze reden heeft Farmonie FarmTech samen met de familie Willemsen voorafgaand aan de overplaatsing de nodige voorbereidingen in de melkstal getroffen. Want de koeien moesten ’s avonds natuurlijk weer gewoon gemolken worden. Al met al verliep het proces zoals gepland en stonden de koeien om 16:45 weer in de melkstal:

 • 6:30 – Willemsen was klaar met melken
 • 7:00 – De melkstal was gespoeld en klaar om over te plaatsen
  De bekabeling werd los gemaakt en de assen werden gemonteerd.
 • 7:45 – De melkstal stond buiten op de assen en er stond een kraan klaar om de melkstal op te hijsen.
 • 8:45 – De melkstal stond op zijn nieuwe plek waar wij verder konden met het (af)monteren.
 • 16:15 – De complete installatie stond in de nieuwe melkstal, was weer gereinigd en er kon gemolken worden
 • 16:45 – De eerste koeien werden weer gemolken

Wennen aan de stal

Natuurlijk is er in dit proces ook gedacht aan de koeien, want voor hen kan zo’n verhuizing ook stressvol zijn. Daarom zijn de koeien 2 dagen voor het overplaatsten van de melkstal al verhuisd naar de nieuwe stal. Zo konden ze wennen aan hun nieuwe omgeving, dat is natuurlijk wel zo prettig voor de dames. Dit betekende dat de koeien in die 2 dagen ’s ochtends na het melken de wei in gingen om vervolgens ’s avonds na het melken de nieuwe stal in te gaan. Dit maakte zorgde voor een geleidelijke verhuizing voor de koeien.

Uitbreiding van de melkstal

Aangezien de nieuwe locatie van de melkstal wat ruimer was kon de 2×20 Swingover uitgebreid worden met 2 standen. Dankzij deze toevoeging verloopt het melken van de 175 melkkoeien net iets vlotter en wordt de ruimte optimaal benut.

Overige eigenschappen van de stal

Bij het indelen van de stal is goed nagedacht over de manier waarop de koeien zich door de stal bewegen. Ook wordt er gebruik gemaakt van een selectiepoort en automatisering om zoveel mogelijk werk te besparen.

Benieuwd wat we voor jouw melkveebedrijf kunnen betekenen? En wat voor melkstal (nieuw of gebruikt) voor jouw melkveebedrijf een goede optie is? Wij adviseren je graag, neem vrijblijvend contact met ons op.

FFW-_z6f3269-bedrijfsreportage-LR-232

Onze werkwijze

Als melkveehouder zoek je een betrouwbare partner die kennis en ervaring heeft op het gebied van mekwinning, stalinrichting, koelen, voertechniek en meer. Een partij die betrouwbaar is, 24/7 voor je klaar staat én de melkveehouderij kent als geen ander. Als Farmonie FarmTech zijn wij de partner die je zoekt. 

Lees meer over ons
FFW-_z6f3194-bedrijfsreportage-LR-199.jpg

Onze specialisten

Dankzij ons team van zo’n 50 medewerkers staan wij garant voor service en kwaliteit. Dit in combinatie met het dealerschap van o.a. GEA en Royal de Boer bieden wij een totaalpakket voor de moderne melkveehouder.

Lees meer over team
FFW-_z6f2777-bedrijfsreportage-LR-83

Concepten

Als melkveehouder zet je voor de voortgang van je bedrijf soms grote en soms kleine stappen. Denk hierbij aan een renovatie, een uitbreiding of het automatiseren van je melkveebedrijf. Voor welke stap jij ook staat, wij adviseren je graag en kunnen het realiseren.

Lees meer over concepten